PpcProtect

Monato Блог

Всичко за бизнеса!

Успешен бизнес: как да го изградя (2 стъпки)

около 4 минути четене

Успешен бизнес - как да го изградя в 2 стъпки?

Знаеш ли, че повечето стартиращи фирми фалират. Това е един голям процент и съм сигурен, че не искаш да си от тях.. В случай, че те интересува как можеш да предотвратиш този капан възможно най-безболезнено, те съветвам да прегледаш статията или видеото.


Всъщност нека го обобщя в едно кратко изречение. Проваляй се бързо и с малко пари, докато не намериш market fit за своя продукт или услуга. С други думи истината се крие в бързите и възможно най-евтини итерации.


За 2-3 минути остави настрани всичко, което те разсейва, защото това, което ще ти споделя, може да ти спести страшно много нерви, капитал и време.


Преди да ти кажа 2-те стъпки, за които може би вече се досещаш, първо трябва да разбереш какво означава market fit.

Market Fit - какво представлява?

Когато стартираш нов продукт или услуга основната цел е да направиш продажби. Процесът на предлагане на продукт пред пазара се нарича маркетинг или продажби. Ако предложиш продукта пред клиента и той го купи без много усилия, тогава продукта ти е подходящ за пазара или с други думи имаш market fit.


Първа стъпка.

Основната ти цел като предприемач е да намериш такъв продукт, който пазара ще приеме без огромни усилия, като това трябва да го постигнеш възможно най-бързо без да инвестираш всичкия си капитал.


Доста от предприемачите ще кажат, че за да видиш дали имаш market fit, първо ще трябва да изградиш продукта, тоест ще трябва да хвърлиш доста капитал. В някои случаи, това е така, но в повечето не е нужно. Можеш да валидираш доста по-бързо и евтино.


Как да валидираш?

Единия от начините е като следваш последователно следните стъпки:

  • Създаваш идеята за продукт, без да губиш време да изграждаш самия продукт.
  • Създаваш си бързо и сравнително изгодно сайт, който представя идеята ти.
  • Инвестираш в сравнително малка реклама, но измерима и ефикасна.


Идеата е, че следвайки тези стъпки, ще можеш най-бързо да се сблъскаш с реалността. Или с други думи ще можеш да тестваш търсенето.


След като си направиш уеб сайта, е необходимо да стартираш една малка маркетингова кампания. Едни от най-ефективните начини за момента са facebook и adwords реклама. За да събереш реални данни няма как да минеш без реклама. Просто твърде малко хора ще научат за продукта или услугите ти и можеш да си направиш грешни изводи.


Как не е добре да валидираш идея?

Надявам се, че няма да прибегнеш към подхода - ще питам приятели, близки, роднини и те ще ми кажат дали идеята ми е добра. Те винаги ще ти кажат, че идеята ти е добра. В крайна сметка, ти ще платиш високата цена да отделиш супер много ресурси и време в изграждането на нещо, за което просто няма пазар.Пазара никога не виновен, за това няма защо да си ядосан, че никой не купува това, което предлагаш. Всъщност един пазар никога не бива създаван, а по-скоро някой го открива. Просто си направи много добро проучване.


Изясни си какво предлагаш.

Трябва да си много наясно какво предлагаш. Отдели достатъчно време и усилия да разбереш точно какво предлагаш и да го представиш по възможно най-разбираемия начин. Някой път, можеш да попаднеш в капана, в който представяш неясно услугата или продукта си и понеже потенциалните клиенти са объркани, просто не проявяват интерес.


Всъщност трябва да можеш да обясниш продукта си в една картинка или кратко описание. Толкова трябва да ти е ясен. Вниманието на клиента се губи изключително лесно. В повечето пъти, няма да получиш дори 2 минути в които да задържиш вниманието на клиента. Пред инвеститорите може и да мине номера, но пред клиента най-вероятно няма да стане, освен ако вече не е наясно с подобни на твоя продукти или услуги.


Тук също е важно да спомена, че трябва да знаеш профила на клиента си и като цяло каква е целевата група.


Това беше първата стъпка - fake it, till you make it. Изпълняваш я винаги бързо и изгодно, колко пъти е необходимо, докато не постигнеш успех при нея.


Втора стъпка.

След като си намерил market fit, идва втората стъпка. Тук вече идва голямото инвестиране на капитал, наемането на служители, създаването на продукта, маркетирането му и много други. Тоест с пълни сили трябва да изпълниш тази стъпка, но само когато си сигурен, че имаш market fit.


Всъщност тук си променяш манталитета от този на недостига към този на изобилието. Това е умствено превключване. Ползва се в покера. Общо взето преключваш в агресивен режим.


Накратко дветете стъпки - тествай бързо и с малко пари, докато не намериш успешно market fit за своя продукт или услуга, след което си all in.


Не бъди от хората, които първо са all in и след това тестват. Попадал съм в този капан и никак не е приятен.


С какво можем да ти помогнем?

От Монато можем да ти помогнем със следните две неща:


Така ще можеш да намериш възможно най-изгодно и бързо перфектната идея, която ще пасне на пазара и ще издигне бизнеса ти.


Харесай страницата ни във facebook, за да получаваш полезни статии. 

Ако искаш интересни статии на тема предприемачество и развитие на бизнес, можеш да се абонираш, като си оставиш имейла.

Задължително поле!

0 Коментара

Добави Коментар

Виж повече
Изчерпан