PpcProtect

Monato Блог

Всичко за бизнеса!

Как да разбера дали бизнес идеята ми е добра?

Това е много важен въпрос, който всеки един предприемач си задава особено в началото на начинанието си. Въпроса е как да разбереш дали наистина идеята ти не изглежда добре само в твоята глава. Ще се опитам да ти покажа начин, по който ще можеш сам да намериш отговора на този въпрос.


Решението с една дума е - валидиране

Много предприемачи пропускат тази важна стъпка и директно се хвърлят с малка или голяма инвестиция в своето начинание. Когато не са сигурни дали идеята им е добра, скачането директно в дълбокото би довело след себе си несигурност, притеснения и в последствие глупави решения.


Затова е много важно да се избегне този проблем още в първа стъпка от започването на бизнеса си.

Процесът на валидация или с други думи тестване, зависи от съответната ниша. За един тип бизнес тестването на идея би било коренно различно от друг тип бизнес. Със сигурност има разлика дали ще отвориш автомивка или услуга за предлагане на туристическа разходка с рикша по града.


В случая двата бизнеса се различават много. Ако си решил да отвориш автомивка, най-вероятно предварително ще знаеш какво би било търсенето, само като наблюдаваш и анализираш бъдещите си конкуренти. Но замисли се, ако този бизнес не беше толкова тривиален и няма огромна конкуренция. Нека вземем за пример разходките с рикши. Как би разбрал дали въобще някой би искал да ги ползва още преди да си закупил рикшите и да си предложил реално услугите си?


Какво бих направил аз?


Бих проучил много детайло подобни бизнеси. Ако няма конкуренти в твоя град, бих погледнал как стоят нещата в други градове. Ще си задам въпроси от типа на:


- Какви точно услуги предлагат

- Как ги предлагат

- Как ги представят пред хората

- Как се рекламират

- Какви са цените им

- Възможно ли е да разбера какво е търсенето от клиентите

Ясно е, че на някои от въпросите няма да можеш да си отговориш. Затова идва и следващата много важна част от валидацията, а именно сблъскването с реалния пазар. Трябва да потърсиш клиенти. Но как по дяволите ще потърсиш клиенти, без да предлагаш реално услугата си? Много просто. Можеш да си направиш уебсайт, като инвестираш минимална сума. В него ще опишеш бъдещите си услуги. В края на страницата можеш да добавиш една форма, в която потенциалните ти клиенти ще могат да си запишат имейла и/или телефона. По този начин ще можеш да се свършеш с тях, когато реално пуснеш услугата и ще знаеш ориентироваш колко заинтересовани хора има.


Между другото, относно идеята с туровете, наши клиенти във Виена се довериха на услугите на Монато и успешно развиват своя бизнес със супер готините турове с рикши. Ако случайно планираш да посетиш Виена, препоръчвам да ползваш услугите им: www.ecotricycle.com


От своя сайт за валидация ще получиш реални данни, които ще ти помогнат да вземеш правилно решения и да разбереш дали въобще би имала търсене твоята идея.


Можеш да рекламираш сайта си в google adwords по ключови думи или да пуснеш рекламна кампания във facebook към потенциалните ти клиенти.


Не можеш да се справиш сам?


Ако все още си мислиш, че не е възможно да направиш тази валидация, бих те посъветвал да се свършеш с нас от ТУК и ние ще намерим начин как ще можеш да го осъществиш.


Какво ще ти спести валидирането:

  • Пари
  • Главоболие
  • Притеснения
  • Грешни решения

Добре е да валидирам когато:

  • бизнес идеята ми не е толкова тривиална
  • не съм сигурен дали има търсене
  • не съм сигурен дали идеята ми е добра
  • И просто не съм сигурен

Научи как можеш да развиеш бизнеса си и да намериш нови клиенти?

Харесай страницата ни във facebook, за да получаваш полезни статии. 

Задължително поле!

1 Коментар

Кирил Пачев
Публикуван на  18/07/2018 17:22 Доста полезно!

Добави Коментар

Виж повече
Изчерпан